Το εργοστάσιο

 

 
Πρόσωπα:

ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ Κ. ΠΙΣΤΙΟΛΑ

Γύρω στο 1950 τρεις Αγρινιώτες, τα αδέλφια Ευστράτιος, Ευθύμιος και Γεώργιος Πιστιόλας, παιδιά του Κων. Πιστιόλα, εμπόρου, με βάση την εμπορική επιχείρηση του πατέρα τους, ένα μαγαζί γενικού εμπορίου στην πλατεία Χατζοπούλου, δημιούργησαν την αρχικώς ομόρρυθμη και εν συνεχεία ανώνυμη εταιρεία ΕΥΓΕ Πιστιόλας ΑΕ στο Αγρίνιο και άρχισαν να ασχολούνται με το εμπόριο ρυζιού, αγοράζοντας το ρίζι από τις περιοχές Νεοχωρίου και Κατοχής του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου  υπήρχαν μεγάλοι ορυζώνες. Το 1962 καθετοποίησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και έτσι εκτός από το εμπόριο ασχολούνται πλέον και με την επεξεργασία του ρυζιού. Αργότερα, το 1969, προχώρησαν  στην τυποποίηση του προϊόντος δίνοντάς του την εμπορική ονομασία Agrino, που συσκευάζεται πλέον στην πρωτοποριακή για την εποχή της χάρτινη σακούλα με το παραθυράκι - έτσι έγινε γνωστό στους έλληνες καταναλωτές. Από το 1970 και μετά βελτιώνεται η ποικιλία του διακινούμενου ρυζιού, περιλαμβάνοντας όλες τις λευκές ελληνικές ποικιλίες, καθώς και το ρύζι parboiled, «αμερικανικού τύπου». Και από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, που η πώληση χύμα ρυζιού αρχίζει πλέον να περιορίζεται και τις προτιμήσεις των καταναλωτών να κερδίζει το τυποποιημένο προϊόν, η εταιρεία των αδελφών Πιστιόλα κατορθώνει να κερδίσει τη πρώτη θέση στην αγορά του τυποποιημένου ρυζιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι πλεονασματική στην παραγωγή ρυζιού. Ετησίως παράγονται περί τις 200.000 τόνοι ρυζιού, ενώ καταναλώνονται μόλις 120.000 τόνοι. Από το 1990 και μετά η εταιρεία αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα. Έτσι το 1993 αρχίζει να δραστηριοποιείται στην αγορά των οσπρίων, μια αγορά «γειτονική» και μάλλον συμπληρωματική στο ρύζι, και λίγο πριν από το τέλος της δεκαετίας ολοκληρώνεται το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, που θεωρείται από τα πιο σύγχρονα στον κλάδο της επεξεργασίας ρυζιού. Το 2002 μάλιστα η εταιρία βραβεύεται από το ΕΒΕΑ με το βραβείου «επωνύμου προϊόντος» και από την διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL για τα προϊόντα Agrino Specialités. Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει να βελτιώνει την γκάμα των προϊόντων της με ημιέτοιμα προϊόντα, τα αρωματικά ρύζια Basmati και το ιταλικό ρύζι Carnarolli. Από το 2005 η ευθύνη της εταιρείας ανήκει στη δεύτερη γενιά, στα έξι παιδιά των τριών ιδρυτών. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει δύο εργοστάσια επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιού, τρία κέντρα διανομών και απασχολεί περίπου 200 εργαζομένους. Στη διάρκεια του 2007 η εταιρεία Πιστιόλας ΑΕ αύξησε τις πωλήσεις της κατά 20% - διαμορφώθηκαν σε 21 εκατ. ευρώ περίπου και το 75% προήλθε από την τυποποίηση και πώληση ρυζιού ενώ το 25% από την αγορά των οσπρίων - αλλά τα κέρδη της μειώθηκαν στο 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 10% των πωλήσεων της εταιρείας προέρχεται από εξαγωγές ρυζιού.

ΠΡΟΣΩΠΑ...

ΕΜΠΟΡΙΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 
Ευάγγελος Παπαστράτος ....
Οι αδελφοί Κ. Πιστιόλα
Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

 

Νέα Εποχή © 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές