Προβολή των κτηνοτροφικών προϊόντων της Αιτωλ/νίας
 Με βραβεύσεις ποιότητας (χρυσή και χάλκινη) τυριών, που παράγονται στο νομό και τη συγκέντρωση εγκωμιαστικών σχολίων επισήμων και επισκεπτών, σημαδεύτηκε η πρώτη οργανωμένη συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 5 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2007 και οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Τυροκόμων, που στόχο είχε την ανάδειξη και προβολή των αγνών και υψηλής ποιότητας τυροκομικών προϊόντων του νομού, αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Οι εκατοντάδες επισκέπτες του περιπτέρου είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τυριά και άλλα τυροκομικά προϊόντα και να ενημερωθούν μέσω ενός πλούσιου έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για τις δυνατότητες της τυροκομίας και της κτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία. «Είναι μια έκθεση με τη συμμετοχή επαγγελματιών τυροκόμων, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των ΤΕΔΚ, των Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα από περιοχές που παράγουν τυρί και γάλα. Στην Αιτωλοακαρνανία δράξαμε την ευκαιρία και με το Επιμελητήριο συμμετέχουμε σε τούτο το Φεστιβάλ και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Χαίρομαι για την παρουσία των παραγωγών μας, που προβάλλουν τα προϊόντα τους. Το περίπτερό μας είναι πάρα πολύ καλό και σε άλλες ευκαιρίες θα γίνει ακόμα καλύτερο. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι είναι η πρώτη φορά που σε συνεργασία οι τοπικές αρχές, η Νομαρχία, το Επιμελητήριο, αλλά και οι παραγωγοί μας, φεύγουμε από το νομό, συνεργαζόμαστε και προβάλλουμε αυτό που παράγουμε, και παράγουμε πολύ καλά και επώνυμα προϊόντα. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, βρισκόμαστε σε διαδικασίες διαλόγου με τους παραγωγούς της περιοχής μας για ένα κοινοπρακτικό σχήμα, το οποίο θα οργανώσει καλύτερα και την παραγωγική διαδικασία αλλά και την εμπορία και την προβολή των προϊόντων μας και βεβαίως θα πετύχουμε αυτά που αξίζουμε. Η Αιτωλοακαρνανία έχει το 10% της πανελλήνιας παραγωγής Αιγοπρόβειου Κρέατος, έχει περίπου το 6% της παραγωγής Αιγοπρόβειου Γάλακτος. Είμαστε σε καλή κατάσταση στα βοοειδή και βεβαίως στα χοιρινά. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν την βάση για μια άλλη παραγωγική διαδικασία για την κτηνοτροφία στην Αιτωλοακαρνανία. Θα τα καταφέρουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δραστηριότητες μας και να πετύχουμε ακόμα καλύτερα προϊόντα, να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας αλλά και να βελτιώσουμε την παραγωγική ικανότητα των παραγωγών και μαζί και το εισόδημα τους. Χαίρομαι για αυτή την εκδήλωση και εύχομαι και άλλες καλύτερες στο μέλλον» τόνισε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας εκπροσωπήθηκε με ομάδα στελεχών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Μπόκας που σε δήλωση του ανέφερε ότι: «Η συμμετοχή μας στο Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Συνδιοργανώσαμε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας την παρουσία μας, για να δώσουμε εξωστρέφεια στις επιχειρήσεις του νομού μας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, βοηθάνε ένα σημαντικό κλάδο, που είναι η αιγοπροβατοτροφία. Είναι γεγονός ότι έχουμε τυροκομικά προϊόντα πολύ καλής και ιδιαίτερης αξίας τα οποία πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό. Η συμμετοχή μας αυτή είναι απαρχή μιας προσπάθειας εξωστρέφειας, που θέλουμε να δώσουμε σε όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου με κατεύθυνση την ανάπτυξη του τόπου μας». Το περίπτερο της Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκαν ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, η Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο Αντινομάρχης Πειραιά Κώστας Καρράς, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς και άλλοι, ενώ παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν οι Αντινομάρχες Σωτήρης Σαξάμης, Γιώργος Χριστογιάννης και Γιάννης Ψαράκης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Στάθης Λουκόπουλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αντιγόνη Κοτσώρη και άλλα στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας Ελληνικών Τυριών το 1ο χρυσό βραβείο απέσπασε για την κεφαλογραβιέρα που παράγει η επιχείρηση «Καρούσος Σταύρος» που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Αμφιλοχίας από το 1970 και έχει εκσυγχρονιστεί από το 2003. Το 3ο χάλκινο βραβείο απέσπασε για την γραβιέρα που παράγει το τυροκομείο «Αθανάσιος Στ. Μακρής» που βρίσκεται στο 48ο χλμ της Ε.Ο. Αντιρρίου-Αμφιλοχίας και που από το 2000 εφαρμόζει πιστοποιημένα συστήματα. |